top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıMustafa Çankaya

Hakikat Tapınağı (Sanctuary of Truth)

Güncelleme tarihi: 17 Şub 2021

Hakikat Tapınağı, dünyanın sürdürülebilirliğini maneviyat ve barış yoluyla destekleyen felsefeleri sembolize etmek için tasarlanmış, Pattaya‘nın en İkonik yapısıdır.



105 metre yüksekliğindeki yapının her bir santimi, Tay folklorunun karmaşık oymalarıyla dekore edilmiştir. Tasvir edilen hikayelerin çoğu Budizm ve Hinduizm'e dayanmaktadır, ancak tüm dinlerin farklı yollardan ulaşılan tek bir gerçeği ve sonsuz barışın evrensel hedefini gösterdiği fikrini tasvir etmeyi amaçlamaktadır.


İnsanın doğal malzemeler üretme yeteneğinin güzel bir örneği olan yapı, tamamen işlenmemiş ahşaptan yapılmıştır ve tek bir metal çivi olmadan bir dizi tahta pim, takoz, yuva ve olukla bir arada tutulmuştur.




Wongamat Plajı’nın kuzeyinde bir burun üzerinde yer alan Sanctuary of Truth, geleneksel dini temalara dayanan çağdaş vizyoner sanat özelliklerini taşıyan bir proje olarak, Taylandlı iş adamı Lek Viriyaphant tarafından Ayutthaya tarzında tasarlanmıştır.




Tapınak tarzı, Angkor’daki imparatorluk ortamını gösteren el oyması ahşap heykeller sergileyen Khmer mimarisini çağrıştırıyor. Kamboçya, Çin, Hindistan ve Tayland’daki Budizm ve Hindu dinleri ile mitolojilerini temsil eden dört bölümü bulunan yapının amacı sanat ve kültürün doğu felsefesinin bir yansıması olarak tarif ediliyor.




Tapınak, filler, insanlar, yaratıklar ve mitolojiye dair tanrılardan şaşırtıcı derecede detaylı oymalarla Tay işçiliğin anıtı olarak tanımlanıyor.




İnsan varlığının kısa süren doğasını yansıtan yapıda ahşabın kullanılma nedeni, zamanla Tropikal iklim ve deniz tuzunun birleşimine yenik düşerek malzemenin sürekli değiştirilmesi gerektiği anlamına geliyor. Zira 1981’de başlayan kutsal alanın inşaatı, bitmeyen, devam eden bir görev olarak kabul ediliyor.



Sanctuary of Truth Kutsal Alanı, insan uygarlığının dini ve felsefi hakikat tarafından sağlandığı ve beslendiği vizyonundan yola çıkılarak tasarlanan, başka bir deyişle, din, felsefe ve sanatın sunduğu iyilik ve estetikten yaratıldı.



Ayrıntılı oymalar ve heykeller sayesinde, cennet, yeryüzü, baba, anne, ay, güneş ve yıldızlar olmaksızın var olmayan yedi yaratıcıya övgüler yağdırıyor. Tüm bunları, eski Budist, Hindu, Brahman ve diğer manevi ve felsefi unsurlar destekliyor.



Güçlü bir barış duygusu yaratan ve sessizliği gerektiren uyarılara gerek kalmadan, içten gelen bir saygı ile ziyaret edilen tapınağın geniş parkında tezat olarak küçük bir atış sahası ve kılıç dövüşüne dair dramatik gösteriler sunuluyor.


505 görüntüleme0 yorum
bottom of page